Od svojega osnutka 1959. godine kao male vatrogasne glazbe DVD-a Lepajci do danas orkestar je pomlađivan muzičarima iz vlastite škole, te prerasta u veliki orkestar sposoban za izvođenje raznovrsnog repertoara. Godine 1998. odlukom poglavarstva grada Krapine orkestar postaje protokolarni orkestar grada Krapine i udružuje se s Krapinskim mažoretkinjama u udrugu „Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina„. Orkestar od 1980. godine nadalje uspješno vodi dirigent gosp. Branko Cvrtila.

    Danas orkestar ima četrdesetak članova i to uglavnom mladih muzičara. Spada u red ponajboljih orkestara Krapinsko-zagorske županije i šire. Orkestar je protokolarni orkestar grada Krapine,te svira za sve potrebe grada, vjerske potrebe, potrebe DVD-a, u Tjednu kajkavske kulture Krapina i slično. Tijekom gotovo 50-godišnjeg djelovanja orkestar je nastupao na brojnim manifestacijama širom zemlje i inozemstva, izveo brojne koncerte, te nastupao na gotovo svim smotrama puhačkih orkestara Krapinsko-zagorske županije i vatrogasnim smotrama republike Hrvatske sa zapaženim rezultatima.

    Osim nastupa sa Krapinskim mažoretkinjama orkestar od 2000. godine vrlo uspješno surađuje sa Desinićkim mažoretkinjama s kojima je kao njihov prateći orkestar te godine nastupio na Europskom prvenstvu mažoretkinja u Dubrovniku podijelivši s njima radost osvajanja naslova europskih prvakinja. Suradnjom sa Desinićkim mažoretkinjama znatno se povećao broj nastupa, a pogotovo gostovanja u Europi. Tako su orkestar i mažoretkinje gostovali u Poljskoj, Makedoniji, Austriji, nekoliko puta u Češkoj, Sloveniji,Bosni i Hercegovini i Italiji. Također su u uzvratne posjete orkestru i mažoretkinjama stizali orkestri i mažoretkinje iz Poljske i Češke.Orkestar je svirkom proputovao Hrvatsku od Vukovara, preko Gline, Rijeke ,Otočca, Zagreba, Varaždina, Požege, Splita do Dubrovnika,nastupajući samostalno ili s mažoretkinjama za razne prigode.

    Ljubav prema glazbi, samoodricanje, te velik broj mladih glazbenika jamac su budučnosti orkestra i njegovog daljnjeg napretka na ponos grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.
Članovi :
BRANKO CVRTILA – VODITELJ I DIRIGENT ORKESTRA - TENOR
FLAUTE : ::Martina Tušek::Marija Lončarek::
::Ivana Sinković::
B KLARINET : ::Juraj Lončarek::Nikola Janžek::
::Renato Tušek::Ivan Tušek::
::Božidar Majsec::Slavko Plečko::
::Damir Poslon::
B KLARINET / TENOR SAKSOFON : ::Kristijan Sinković::Ivan Šemnički::
KRILNICA : ::Ivica Cvrtila::Ivica Sinković::
::Ivan Zrinščak::David Janžek::
::Ivan Kunštek::
KRILNICA / TRUBA OBLIGAT : ::Krešimir Lončarek::Davor Zrinščak::
::Antonio Licitar::Lovro Slukan::
::Kristijan Tušek::Tomislav Vidović::
TENOR : ::Boris Hršak::Dragan Vidović::
BARITON : ::Darko Cerovec::Krešo Kuhar::
::Dragutin Ivanjek::Josip Pospiš::
TROMBON : ::Davor Plečko::
POZAUNA : ::Jasmin Licitar::Filip Šoštarić::
HORNA : ::Martin Hršak::
TRUBA B : ::Josip Matačić::
TRUBA ES : ::Antun Šćuric::
TUBA B : ::Ivica Janžek::Dominik Zrinšćak::
TUBA F : ::Ivan Šenjug::Ivan Tušek::
BUBNJEVI / DOBOŠ : ::Miro Lamot::Branko Bolfek::
DOBOŠ / ČINELE : ::Juraj Šenjug::
ČINELE / BUBANJ : ::Dragan Šćuric::
BUBANJ : ::Žarko Licitar::